Тематики курсових і кваліфікаційних робіт бакалаврів тамагістрів

На кафедрі харчової хімії та експертизи наукові дослідження та тематики дипломних робіт бакалаврів та магістрів за спеціальністю181 «Харчові технології» ОПП: «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» виконуються та плануються згідно наступних стратегічних планів розвитку та нормативних ініціатив:

  • Стратегічного плану розвитку Одеської національної академії харчових технологій, а саме, біотехнології виробництва харчових систем; інноваційні технології харчових продуктів (виробництво харчових продуктів з нетрадиційної сировини)
  • Стратегії розвитку Одеської області на період 2021-2027 років, а саме, Програма 5 «Формування на засадах інновацій експортно-орієнтованої харчової індустрії»
  • Закону України 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», однією з головних вимог якого є впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР для усіх операторів ринку харчової промисловості (крім первинного виробництва)
  • Рекомендацій міжнародних організацій FAO та Codex Аlimentarius щодо імплементації функціонального харчування

«Тематики наукових досліджень кафедри «Харчової хімії та експертизи»

Тема 1: Розроблення новітніх харчових інгредієнтів адаптогенної та імунотропної дії на основі фізико-хімічної та біотехнологічної модифікації біополімерних комплексів та природних сполук.

Мета: забезпечити нагальні потреби цивільного населення та військовослужбовців у функціональному харчуванні, відновленні захисних функцій організму у воєнний та післявоєнний період шляхом введення до раціону новітніх харчових інгредієнтів, продуктів адаптогенної та імунотропної дії.

Тема 2: Експертиза продовольчої продукції стратегічного призначення та розроблення процедур, заснованих на принципах НАССР для її виробництва.

Мета: забезпечити передумови для виробництва безпечної продовольчої продукції стратегічного призначення для внутрішніх потреб та експортних можливостей шляхом розроблення нових, удосконалення існуючих методів дослідження безпечності харчової продукції та розроблення процедур, заснованих на принципах НАССР для її виробництва.

 Тема 3: Обґрунтування наукових основ глибокої переробки зернових локального виробництва із залученням фізико-хімічних та біотехнологічних факторів впливу.

 Мета: створення передумов для впровадження інвестиційнийних проектів та розвитку вітчизняної промисловості з глибокої переробки зернових.

Приклад теми курсових робіт бакалаврів:

  • Технологічна експертиза виробцтва харчового продукту
  • Розроблення НАССР виробнитцва харчового продукту або Розроблення процедур, заснованих на принципах НАССР при виробництві харчового продукту

Тематики для дипломних та курсових робіт бакалаврів:

– «Технологічна експертиза виробництва харчового продукту в умовах підприємства» (необхідно вказати назву стратегічного харчового продукту та назву підприємства повністю);

– «Розроблення процедур, заснованих на принципах НАССР при виробництві стратегічного харчового продукту торгівельної марки» (необхідно вказати назву харчового продуту та торгівельної марки повністю);

– «Аналіз небезпечних факторів у технології виробництва стратегічного харчового продукту в умовах підприємства» (необхідно вказати назву харчового продукту та назву підприємства повністю);

– «Розроблення схеми технологічної експертизи виробництва стратегічного харчового продукту» (необхідно вказати назву харчового продукту);

– «Визначення показників якості та безпеки харчових продуктів і методи їх контролю» (необхідно вказати назву харчового продукту);

– «Розроблення методів встановлення фальсифікації харчових продуктів» (необхідно вказати назву харчового продукту);

Приклади тем курсових робіт магістрів:

  • Експертиза харчового продукту / функціонального харчового продукту / харчової сировини / функціонального інгркедієнту

Тематики кваліфікаційних робіт магістрів:

  • Ліпоєва кислота підвищеної біодоступності та перспективи її використання у складі продуктів тривалого зберігання;
  • Розроблення детоксикаційного вершкового масла та оцінка факторів ризику його виробництва;
  • Технологія лактоферину пролонгованої дії як компоненту армійських сухпайків;
  • Обґрунтування технології зернового цукрового сиропу із залученням ферментативних факторів впливу та аналіз небезпечних чинників його виробництва;
  • Обґрунтування технології зернового цукрового сиропу із залученням фізико-хімічних факторів впливу та аналіз небезпечних чинників його виробництва;
  • Виробництво сухого концентрату функціонального киселю для збалансованості добового раціону харчування військового та оцінка його безпечності;
  • Розроблення функціонального соусу тривалого зберігання та визначення факторів ризиків його виробництва;
  • Розроблення та експертиза безалкогольного напою для коригування антиоксидантного статусу населення України;
  • Технологічна експертиза виробництва бульйонних кубиків «Gallina Blanca» та розробка методу визначення куркуміну за допомогою високоефективної тонкошарової хроматографії;
  • Розроблення схеми технологічної експертизи картопляних пластівців ТМ Gramybel (Бельгія) та порівняння методів визначення цитрат-іонів;
  • Експертиза технології, продукту та упаковці крупипшеничної в пакетах для варіння;
  • Розроблення функціональних концентрованих консервних виробів з підвищеним вмістом антиоксидантів та технологічна експертиза їх виробництва;
  • Удосконалення рецептури функціональних напоїв на основі соків та екстрактів пряно-ароматичної сировини та експертиза технології його виробництва.