Методичні матеріали

Ступінь вищої освіти “Бакалавр”

Дисципліна «ЗАГАЛЬНА ТА НЕОРГАНІЧНА  ХІМІЯ»

Для спеціальності 181 «Харчові технології»

Метою викладання навчальної дисципліни «Загальна та неорганічна хімія» є  на основі сучасних наукових уявлень дати студентам теоретичну і практичну базу для виконання хімічного аналізу контролю процесів харчової технології, контролю якості харчових продуктів і сільськогоспо-дарської харчової сировини, а також для подальшого засвоєння  хімічних професійно-орієнтованих дисциплін.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна «ОРГАНІЧНА ХІМІЯ»

Для спеціальностей 181 «Харчові технології» та 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Робоча програма

Силабус

Метою викладання дисципліни “Органічна хімія” є формування у студентів хімічної форми мислення та навичок, які забезпечують наукове сприймання процесів та явищ і сприяють здійсненню творчої професійної діяльності, яка направлена на наукове керування технологічним процесом у відповідності з сучасним рівнем хімічної науки та досягнень науково-технічного прогресу.

Предмет курсу «Органічна хімія» – основні питання сучасної теоретичної хімії, зокрема класифікація, номенклатура та будова органічних сполук, хімічний зв’язок в їхніх молекулах; типи реакцій в органічній хімії та їхні механізми; основні хімічні реакції органічних речовин, у тому числі сполук, що входять до складу харчової і кормової сировини, методи добування.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна «АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ»

Робоча програма

Силабус

Для спеціальностей 181 “Харчові технології” і 162 “Біотехнології та біоінженерія”

Метою викладання навчальної дисципліни «Аналітична хімія» є формування необхідних знань у студентів про основні хімічні та фізико-хімічні методианалізу для створення теоретичної і практичної бази, необхідної для виконання хімічного аналізу, контролю процесів харчових технологій, контролю якості харчових продуктів і сільськогосподарської харчової сировини, а також для подальшого засвоєння  хімічних професійно-орієнтованих дисциплін.

Навчально-методичне забезпечення:

 

Дисципліна “ХАРЧОВА ХІМІЯ”

Для спеціальностей 181 «Харчові технології» та 162 «Біотехнології та біоінженерія»

Метою викладання навчальної дисципліни «Харчова хімія» є формування необхідних знань з позицій хімічної логіки про фактори, що забезпечують якість готової харчової продукції. Харчова хімія розглядає широке коло питань пов’язаних з хімічним складом харчової сировини, напівфабрикатів та готових харчових продуктів; перетворенням компонентів харчових систем в процесі технологічної обробки сировини та зберігання продукції; взаємодією окремих нутрієнтів між собою; вилученням певних інгредієнтів з харчової сировини у чистому вигляді та їхнього використання; впливом біологічно активних речовин на харчову цінність продуктів; харчовими добавками; шкідливими речовинами та безпечністю сировини та харчових продуктів.

Навчально-методичне забезпечення

Робоча програма 

Силабус

Для студентів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»

Метою викладання навчальної дисципліни «Харчова хімія» є формування необхідних знань у студентів знань про основні нутрієнти в харчових продуктах, що забезпечують якість харчової продукції, сучасних наукових уявлень про харчування людини, стан якого є одним з важливіших факторів, що визнає здоров’я нації. Такі знання є необхідною умовою для набуття навичок направленого регулювання процесів, які забезпечують якісні характеристики харчових систем.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ”

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Мета викладання навчальної дисципліни «Управління якістю та безпечністю харчової продукції» – формування у студентів фахових знань, компетенцій, навичок з впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, систем менеджменту якості та харчової безпеки, належної виробничої, гігієнічної практик та процедур, вирішення комплексних технологічних завдань на всіх етапах виробничого процесу.
Основними завданнями вивчення дисципліни є: засвоєння принципів аналізу профільної нормативної документації та наукової галузевої літератури у вітчизняному та міжнародному просторі; набуття знань щодо процедур впровадження систем менеджменту якості та харчової безпеки на підприємствах галузі; вивчення алгоритмів оцінки та управління невизначеностями, ризиками та невідповідностями, пошуку альтернатив для впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.

Дисципліна “ХІМІЧНІ ТА БІОЛОГІЧНІ СЕНСОРИ”

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “САНІТАРІЯ, ГІГІЄНА ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ”

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “ХІМІЯ СМАКУ, ЗАПАХУ, КОЛЬОРУ”

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Метою викладання навчальної дисципліни «Хімія смаку, запаху, кольору» є вивчення основних хімічних сполук, які обумовлюють колір,запах і смак харчових систем, перетворення цих речовин у технологічному процесі та при зберіганні харчових систем, встановлення їхнього взаємозв’язку з органолептичними (сенсорними) характеристиками, фізико-хімічними показниками якості та безпечності готової продукції.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ СПОЛУКИ”

Для студентів 181 “Харчові технології” ОПП “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції”

Метою викладання навчальної дисципліни «Біологічно активні сполуки» є забезпечення засвоєння теоретичних і практичних основ з хімії основних класів біологічно активних сполук харчових систем, принципів класифікації біологічно активних сполук, їх номенклатури, природних джерел, особливостей ключових фізико-хімічних, фізіологічно-функціональних та технологічно-функціональних властивостей, аспектів їхнього застосування, методів вилучення, якісного та кількісного аналізу біологічно активних сполук харчових систем, аналізу щодо взаємозв’язку між складом, будовою і властивостями біологічно активних сполук, вміння застосовувати знання на практиці, розвивати творче мислення, використовувати досягнення науки у практичній роботі; самостійно працювати зі спеціалізованою літературою.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна «СЕРТИФІКАЦІЯ, МЕТРОЛОГІЯ ТА СТАНДАРТИЗАЦІЯ»

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції”

Метою викладання дисципліни є ознайомлення студентів з:

 – нормативно-правовими і методологічними основами метрологічного вимірювання: засобами і методами вимірювань, забезпеченням єдності вимірювань, з видами еталонів, калібруванням і повіркою засобів вимірювання, сертифікацією та ліцензуванням;

 – системою екологічних стандартів з охорони природи і якості об’єктів природного середовища; системою стандартів з методів і методик визначення забруднюючих речовин довкілля; системою стандартів з екологічної сертифікації;

 – органами метрології і стандартизації та організацією робіт з метрології, стандартизації і сертифікації; державною системою сертифікації і практикою сертифікації в Україні.

Дисципліна «ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ»

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції”

Метою викладання дисципліни є одержання знань щодо якості та безпечності харчових продуктів, набуття навичок щодо застосування основних методів контролю якості та безпечності харчових продуктів. Вивчення завдань, функцій та організації контролю якості харчових продуктів на підприємствах харчової та переробної промисловості; основних положень міжнародних та вітчизняних нормативних документів стосовно якості та безпечності харчових продуктів; критеріїв оцінки якості та безпечності харчових продуктів;

Дисципліна ПРОЄКТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Дисципліна  «Проектування  підприємств  харчової галузі»  є  обов’язковою дисципліною професійного циклу. Мета  викладання дисципліни  –  ознайомлення здобувачів вищої освіти з принципами  проектування  підприємств  харчової галузі;  набуття необхідних знань, вмінь і навичок для підготовки їх до наступної професійної діяльності;  виконання  курсових  та  дипломного  проєктів,  а  також  вирішення проектних виробничих ситуацій на підприємствах харчової галузі на сучасному науково-технічному рівні.

Дисципліна «ТЕХНОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ»

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Мета викладання навчальної дисципліни «Технологічна експертиза виробництва харчової продукції»єнабуттяздобувачами знань і практичних навичок з порядку і особливостей проведення професійноїекспертної оцінкитехнологічного процесу виробництва харчової продукції як ефективного інструменту оптимізації харчового виробництва, що сприятиме поліпшенню якості та безпечності харчової продукції, збільшенню її конкурентоспроможності на ринку.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ”

Дисципліна “МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ”

Дисципліна “ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ”

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Дисципліна «Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції» надає здобувачам вищої освіти теоретичні та практичні знання щодо основних понять, призначення і видів ідентифікації харчової продукції; нормативно-правової бази, ідентифікаційних ознак, правил проведення ідентифікації харчової продукції;  видів і способів фальсифікації окремих груп харчових продуктів, а також методів виявлення фальсифікації як технологічної, так і передреалізаційної.

Мета дисципліни: формування теоретичних знань, практичного уміння і навичок в проведенні ідентифікації, способів та виявленні фальсифікації харчової продукції.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна «НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА»

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Метою викладання навчальної дисципліни є розвинути наукове мислення студентів і дати змогу зробити самостійне дослідження з проблеми, що повстала перед студентом, оволодіння методологією і методами наукового дослідження, розвиток ініціативи, здатності застосовувати теоретичні знання у своїй практичній роботі.

Практична підготовка 

181_ОПП ТЕтаБХП_Наскрізна програма_Бакалаври

КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА БАКАЛАВРА

Підготовка та захист випускних кваліфікаційних робіт – важливий фактор завершення теоретичної та практичної підготовки майбутніх фахівців, розширення їх світогляду, формування навичок досліджень, професійної компетентності; є заключним етапом засвоєння студентами освітньо-професійних програм відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів підготовки фахівців у вищих навчальних закладах.

Методичні вказівки до виконання кваліфікаційних робіт [Електронний ресурс] : для студентів спец. 181 “Харчові технології”, галузі знань 18 “Виробництво та технології”, ступеня вищої освіти бакалавр за освіт.-проф. програмою “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції” ден. і заоч. форми навчання / К. І. Науменко, А. І. Капустян, Л. С. Гураль ; відп. за вип. А. І. Капустян ; Каф. харчової хімії та експертизи. — Одеса : ОНАХТ, 2021. — Електрон. текст. дані.: 44 с.

Методичка ДП бакалавр 

Ступеня вищої освіти «Магістр»

Дисципліна “МЕТОДОЛОГІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ НАУКОВИХ ДОСДІДЖЕНЬ”

Обов’язкова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Мова навчання – українська

Метою викладання навчальної дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень» є ознайомлення студентів з методами наукових досліджень і їх використання при вирішенні науково-дослідних завдань, пов’язаних з технологічною експертизою, системами контролю й управління якістю і безпечністю харчової продукції.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ”

Обов’язкова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 Харчові технології; ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчових продуктів»

Мова навчання – українська

Метою викладання навчальної дисципліни «Експертиза харчових продуктів» є формування необхідних знань у студентів про основні хімічні та фізико-хімічні методи експертизи харчових продуктів; контроль процесів харчових технологій, контроль якості і безпеки харчових продуктів і харчової сировини. Знання цієї дисципліни повинні забезпечити високу компетентність спеціалістів, надати вміння реалізовувати знання та навички при експертизі продуктів харчування та їхньої безпеки для здоров’я споживачів в умовах зберігання, транспортування та реалізації харчової продукції.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна «Технологія новітніх продуктів харчування»

Обов’язкова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Досягнення науки про харчування свідчать, що їжа – один з найважливіших факторів, які визначають наше здоров’я. Сучасні продукти харчування повинні не тільки задовольняти фізіологічні потреби організму людини в харчових речовинах, але й виконувати профілактичні та лікувальні дії та бути безпечними та якісними.

Метою викладання дисципліни «Технологія новітніх продуктів харчування» є отримання спеціалізованих концептуальних знань, що включають сучасні наукові здобутки у сфері харчових технологій, визначення підходів до стратегії формування асортименту та практичних аспектів технологій новітніх продуктів для масового споживання та для певних груп споживачів.

Це надасть можливість грамотно підходити до вибору сировини для розробки нових рецептур як носіїв величезної кількості різних біологічно активних речовин, які в одних випадках позитивно впливають на життєдіяльність та обмін речовин, а в інших мають негативний характер.

Такий підхід дозволить диференційно, обґрунтовано вирішувати питання технології харчових продуктів традиційного, спеціального, оздоровчого та профілактичного призначення, надасть можливість вирішувати проблеми управління їх якістю та безпечністю.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна  “СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА ХАРЧОВОЮ БЕЗПЕКОЮ”

Обов’язкова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 Харчові технології; ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчових продуктів»

Мова навчання – українська

Мета викладання навчальної дисципліни «Системи управління якістю та харчовою безпекою» – формування у студентів фахових знань, компетенцій, навичок з імплементації систем менеджменту якості та харчової безпеки, належної виробничої, гігієнічної практик та процедур, заснованих на принципах НАССР, вирішення комплексних технологічних завдань на всіх етапах виробничого процесу.
Основними завданнями вивчення дисципліни «Системи управління якістю та харчовою безпекою» є: засвоєння принципів аналізу профільної нормативної документації та наукової галузевої літератури у вітчизняному та міжнародному просторі; набуття знань щодо процедур впровадження систем менеджменту якості та харчової безпеки на підприємствах галузі; вивчення алгоритмів оцінки та управління невизначеностями, ризиками та невідповідностями, пошуку альтернатив для впровадження технологічних інновацій на підприємствах галузі.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна  “АКРЕДИТАЦІЯ ВИПРОБУВАЛЬНИХ ЛАБОРАТОРІЙ ТА СЕРТИФІКАЦІЯ ВИПРОБУВАНЬ”

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Метою викладання навчальної дисципліни «Акредитація випробувальних лабораторій та сертифікація випробувань» є поглиблення знань про спеціалізовану систему всесвітньої стандартизації, визначення вимог до управління випробувальними лабораторіями, керування документацією; основні правила організації, напрями діяльності, вимоги до сертифікації продукції.

Дисципліна націлена на підготовку магістрантів до:

  • науково-дослідної та виробничої роботи в області підтвердження відповідності, пов’язаної з акредитацією лабораторій;
  • рішенням науково-дослідних і прикладних задач, що виникають при підготовці лабораторій до акредитації або розширенню області акредитації,
  • робота з необхідною технічною та нормативною документацією при вирішенні поставлених завдань

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна  “ХІМІЧНИЙ СКЛАД ХАРЧОВОЇ СИРОВИНИ ТА ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ”

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Метою викладання навчальної дисципліни «Хімічний склад харчової сировини та продуктів харчування» є поглиблення знань про основні компоненти та склад харчової сировини та продуктів харчування, формування аналітичного підходу до хімії харових продуктів, визначення властивостей, що обумовлюють характеристики безпечних для здоров’я і високоякісних харчових продуктів; визначення хімічних і біохімічних реакцій, що впливають на погіршення якості та корисні харчового продукту для здоров’я; застосування отриманої інформації при проведенні технологічної експертизи виробництва харчових продуктів.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “БЕЗПЕКА КРАФТОВОЇ ТА НІШЕВОЇ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ”

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна «НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА»

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Метою викладання навчальної дисципліни «Науково-дослідна роботи» є ознайомлення студентів з особливістю наукових знань, з методами проведення наукових досліджень і основними прийомами вирішення науково-технічних завдань; озброєння студентів елементами методики наукових досліджень, що сприятиме розвитку їхнього творчого мислення, оптимальній організації розумової діяльності.

Навчально-методичне забезпечення:

Дисципліна “ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ”

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Навчально-методичне забезпечення:

 Дисципліна “БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ  У ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЯХ”

Метою викладання навчальної дисципліни «Біологічно активні речовини у харчових технологіях» є поглиблення знань магістрантів про основні класи біологічно активних сполук харчових систем, принципів класифікації біологічно активних сполук, їх номенклатури, природних джерел, особливостей ключових фізико-хімічних, фізіологічно-функціональних та технологічно-функціональних властивостей, аспектів їхнього застосування, методів вилучення, якісного та кількісного аналізу біологічно активних речовин у харчових системах, аналізу щодо взаємозв’язку між складом, будовою і властивостями біологічно активних речовин, вміння застосовувати знання на практиці, розвивати творче мислення, використовувати досягнення науки у практичній роботі; застосування отриманої інформації при проведенні технологічної експертизи виробництва харчових продуктів; самостійно працювати зі спеціалізованою літературою.

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Навчально-методичне забезпечення:

 Дисципліна “ТОКСИКАНТИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИРОВИНИ ТА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ”

Вибіркова навчальна дисципліна

Для спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП “Технологічна експертизи та безпека харчової продукції”

Мова навчання – українська

Метою викладання навчальної дисципліни «Токсиканти харчової сировини та харчової продукції» є надання магістрантам знань щодо контамінантів у харчовій продукції, шляхів їх потрапляння у харчові продукти, впливу на організм людини, способам зниження їх концентрації і методам  ідентифікації та визначення, необхідних для формування у майбутніх фахівців спроможності до  вирішення принципово нових завдань з вивчення якості харчових продуктів, що постають перед харчовою промисловістю, з урахуванням сучасних технологій переробки сільськогосподарської сировини, досягнень науки, техніки та вимог стандартів, що гарантують якість продукції на рівні кращих світових зразків.

Практична підготовка

181_ОПП ТЕтаБХП_Наскрізна програма_Магістри

КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА МАГІСТРА

Методичні вказівки до виконання кваліфікаційних робіт магістрів [Електронний ресурс] : для студентів спец. 181 “Харчові технології”, галузі знань 18 “Виробництво та технології”, ступеня вищої освіти магістр за освітньою програмою “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції” ден. і заоч. форми навчання / К. І. Науменко, А. І. Капустян, Л. С. Гураль, Н. К. Черно ; відп. за вип. А. І. Капустян ; Каф. харчової хімії та експертизи. — Одеса : ОНТУ, 2022. — 45 с.