Галузь знань G Інженерія, виробництво та будівництво
за спеціальністю G13 Харчові технології
Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Заходь до нас на You Tube
Безпечність, якість харчової продукції та її простежуваність «від лану до столу» – квінтесенція харчової галузі. Головні засади управління безпечністю, визначення та поняття даної сфери постійно вдосконалюються та гармонізуються з європейськими нормативами в контексті євроінтеграції.
Вдосконалення законодавства передбачає зміни у порядку діяльності операторів ринку харчової промисловості, запровадженні чинних вимог та процедур, імплементація яких потребує не типових знань фахівців виробництва харчової продукції. На ринку праці відмічено брак фахівців у сфері належної виробничої та гігієнічної практик (GMP та GHP), здатних впроваджувати процедури, засновані на принципах НАССР з одночасним розумінням технологій харчових виробництв, принципів та порядку експертизи харчової продукції.
Метою ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» є підготовка висококваліфікованих, конкурентноспроможних фахівців, здатних імплементувати системи управління харчовою безпекою, у тому числі, належну виробничу, гігієнічну практики та процедури, засновані на принципах НАССР, вирішувати комплексні технологічні та управлінські завдання на всіх етапах виробництва традиційних та новітніх харчових продуктів, проводити дослідницьку діяльність та експертизу харчової продукції на відповідність нормативним документам, вміст контамінантів, наявність фальсифікатів, забезпечувати стратегії сталого розвитку держави та суспільства, здорового й тривалого життя людини.
Південний регіон України є важливим морським транспортним вузлом експорту харчової продукції, що обумовлює достатньо високу локалізацію центрів її експертизи, сертифікації та потребу у фахівцях даного профілю. Також південний регіон України є також визнаним туристичним центром, гастрономічні особливості якого приваблюють подорожуючих. Дотримання правил харчової безпеки, особливо в літній період, є нагальним завданням для операторів ринку, закладів громадського харчування, що потребує також певних знань та навичок.
Для підвищення професійних практичних навиків студентів у процесі навчання передбачено ознайомчу, технологічну та переддипломну практику в реальних умовах на договірних засадах з підприємствами харчової та переробної промисловості, з державними і комунальними органами управління та контролю, з науково-дослідницькими установами та установами інспекційно-технічної експертизи.
Випускник здатен виконувати професійну діяльність на підприємствах, у закладах, установах та організаціях усіх форм власності відповідно до Національного класифікатора України (Класифікатора професій (ДК 003:2010) та International Standard Classification of Occupations 2008 (ISCO-08)) згідно отриманого фаху і кваліфікації за галуззю знань 18 «Виробництво та технології».
Після закінчення навчання за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» випускники спроможні працювати:
– фахівцями з управління якістю та безпечністю харчової продукції, управління технологічними процесами на:
- переробних харчових підприємствах,
- закладах громадського харчування,
- у торгівельних мережах,
– експертами виробничих лабораторій;
– в державних та приватних організаціях, що спеціалізуються на стандартизації та сертифікації сировини та харчової продукції;
– у державному органі контролю харчової галузі «Держпродспоживслужбі»;
– в незалежних випробувальних центрах експертизи харчової продукції;
– в центрах митної експертизи;
– в приватних аудиторських компаніях, що надають консультативні послуги з впровадження систем менеджменту якості та безпечності харчової продукції.
Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» реалізується на базі кафедри «Харчової хімії та експертизи» (ХХтаЕ) ОНТУ http://foodchem.ontu.edu.ua/. Кафедра ХХтаЕ має потужний науково-педагогічний потенціал, її штат включає 3 доктори наук та 7 кандидатів наук. Навчально-наукова діяльність усіх співробітників кафедри відповідає ліцензійним вимогам.
Попит на фахівців такого профілю є дуже високим не тільки сьогодні – в подальші роки він зростатиме у рази.