Пилипенко Людмила МиколаївнаПрофесор кафедри, д.т.н.,заслужений діяч науки і техніки УкраїниGoogle Scholar: https://scholar.google.com.ua/citations?user=uXzOHQsAAAAJ&hl=ru ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4259-2991 Publons: https://www.webofscience.com/wos/author/record/N-5007-2015 SCOPUS: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6603092137 E-mail: l.n.pylypenko@ukr.net
|
У 1973 р. Л. М. Пилипенко закінчила Одеський технологічний інститут ім. М. В. Ломоносова, кваліфікація – iнженер-технолог, спеціальність технологія консервування. У 1980 р. Л.М. Пилипенко захистила кандидатську дисертацію, а в 1994р. –докторську дисертацію «Наукові основи технології консервованих харчових продуктів з листових овочів» та отримала науковий ступінь доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих харчових продуктів. З 1986 р.– доцент, а в 1996 р. – отримала вчене звання професора за кафедрою „Біохімія та мікробіологія”. 1994 – 2017 р.р. − керівник наукових тем в Проблемній науково-дослідницькій лабораторії ОНАХТ та у 2014-2017р.р. – керівник спільної теми з ОНУ ім. І.І. Мечникова, а в 2007 р. присуджено звання заслуженого діяча науки і техніки України. З 2011 по 2013 р.р. працювала консультантом, с.н.с. у Відокремленому підрозділі НУБіП «Науково-дослідний та проектний інститут стандартизації і технології екобезпечної та органічної продукції» (за сумісництвом); З 2008 р. по 2011 р. працювала в Інституті післядипломної освіти і підвищення кваліфікації спеціалістів харчової та зернопереробної промисловості ОНАХТ (за сумісництвом); З 1996 р. по 1999 р. працювала в науково-дослідному та конструкторсько-технологічному інституті холодильної техніки і технології (НДКТШХТТ) «Агрохолод» на посаді с.н.с. технологічного відділу(за сумісництвом); У 1999 та 2000 р. працювала в Білгород-Дністровському морському рибопромисловому технікумі (за контрактом). З 2002 по 2009 р. – член, а з 2005 р. – і секретар експертної ради Вищої атестаційної комісії України з розгляду кандидатських та докторських дисертацій з технологій харчової та легкої промисловості; з 1998 р. до теперішнього часу – член спеціалізованої ради Д 41.088. 01 із захисту докторських і кандидатських дисертацій, з 2008 р. – спеціалізованої ради Д 41.088.02, з 2010 по 2012 р. – спеціалізованої ради К 32.075.04 у ЛНТУ. З 2006 до 2019 р. Л.М. Пилипенко – член української комісії Соdex Аlimentarius; з 2015 р. до тепер – член Асоціації України з біозахисту та біобезпеки; з 2017 р. – представник від України у складі Міжнародної асоціації – ICFMH з харчової мікробіології і гігієни; з 2018 р. – асоційований член технічного комітету ТК 154; з 2019 р. – член науково-методичної комісії науково-методичної ради МОН України, є головою методичної ради спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія».
|
Має понад 500 публікацій, в тому числі 6 монографій, 89 авторських свідоцтв, винаходів і патентів, 9 підручників і навчальних посібників; Методичні вказівки, затверджені Міністерством аграрної політики України; конспекти лекцій з технічної мікробіології, опорний конспект лекцій з біохімії та понад 55 навчально-методичних робіт для студентів та інженерно-технічних працівників харчової промисловості. Результати наукових досліджень і розробок представляла на міжнародних конгресах, симпозіумах і конференціях, зокрема у м. Марракеш (Марокко), Пловдиві (Болгарія), Будапешті (Угорщина), Празі (Чеська республіка), Барселоні (Іспанія), Берліні (Німеччина), ХІІ Укр. біохімічному конгресі, Кишиневі (Молдові).
Член редакційних ради та колегії 2 наукових журналів, проводить тренінги і підвищення кваліфікації спеціалістів харчової галузі, модератор та доповідач на VI, VIII та ХIХ Міжнародних виставках LABCompIEX «Аналітика. Лабораторія. Біотехнологія. Hi-Tech», міжнародному форумі Innovation Market.
Л.М. Пилипенко є співзасновником наукової школи з новітніх технологій переробки сировини та удосконалення контролю якості та безпеки харчових продуктів, комплексних мікробіологічних, біохімічних і технологічних досліджень в галузях харчової промисловості; як науковий керівник підготувала 1 доктора та 8 кандидатів технічних наук.
Викладає наступні дисципліни: для студентів зі спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійних програм «Харчові технології та інженерія», спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» наступні дисципліни: Технічна мікробіологія, Біохімія з основами фізіології харчування, Принципи і методи біотехнологій і молекулярної біохімії, Біологічна безпечність харчових продуктів, Хімія біологічно активних речовин, БіКЯБП, керівник кваліфікаційних робіт бакалаврів. Є співавтором навчальних програм для ВНЗ України з дисциплін «Біохімія», «Мікробіологія галузі», «Технічна мікробіологія». Приймала участь в розробці стандартів (освітньо-професійних програм, засобів діагностики якості вищої освіти) для галузей знань «Виробництво та технології», «Хімічна інженерія та біоінженерія» освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр, доктор філософії.
Сфера наукових інтересів: контроль якості та безпечності харчових продуктів; сучасні молекулярно-біологічні та прискорені методи мікробіологічного контролю; актуальні питання харчової мікробіології, біотехнології та біохімії в технології рослинних харчових продуктів; комлексна переробка рослинної сировини та розробка технологій антоціанових, хлорофільних, каротиноїдних барвників; розробка методології та сучасних методів аналізу ризиків якості харчових продуктів – біотестування, мікробіологічні та інші методи; проблемні питання харчової мікробіології та біохімії консервування в розробці технологій нових лікувально-профілактичних продуктів тривалого зберігання.
Нагороджена: званням «Заслужений діяч науки і техніки України» (02.03.2007р. Посвідч. № 1731), Знаком «Відмінник освіти України» (посв. №71446), Подякою Вищої атестаційної комісії України, Медаллю Ради Ректорів ВНЗ Одеського регіону «За внесок у розвиток вищої освіти», Почесною грамотою Генерального директора Держпідприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент 2019р.), нагороджена грамотами за вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів, плідну науково-педагогічну діяльність в ОНАХТ.