Аудиторний фонд кафедри

За кафедрою харчової хімії  експертизи та біотехнологій закріплено такі навчальні лабораторії, лекційна та аудиторія для самостійної роботи:

Дх-127 «Навчальна лабораторія для науково-дослідної роботи здобувачів»;

Дх-128 «Навчальна лабораторія органічної та харчової хімії»;

Дх-130 «Навчальна лабораторія хімії смаку, запаху, кольору та біологічно активних сполук»;

Дх-131 «Навчальна лабораторія органічної та харчової хімії»;

Дх-133 «Навчальна лабораторія технологічної експертизи та методів виявлення фальсифікації харчової продукції»;

Дх-216 «Навчальна лабораторія біохімії»

Дх-218 «Навчально-наукова лабораторія біотехнології»

Дх-224 «Навчальна лабораторія біохімії»

Дх-226 «Навчальна лабораторія біохімії»

Дх-231«Навчальна лабораторія мікробіології»

Дх-233 «Навчальна лабораторія мікробіології»

Дх-234 «Навчальна лабораторія біохімії»

Дх-312 «Навчальна лабораторія титриметричних та оптичних методів аналізу»;

Дх-314 «Навчальна лабораторія титриметричних та електрохімічних методів аналізу»;

Дх-317 «Навчальна лабораторія титриметричних та хроматографічних методів аналізу»;

Дх-320 «Навчальна лабораторія загальної та неорганічної хімії»;

А-423 Лекційна аудиторія.

А-424 Лекційна аудиторія.

Дх-126  аудиторія для самостійної роботи здобувачів;

Дх-325 Лекційна аудиторія.

Навчально-наукові лабораторії:

Дх-122 «Навчально-наукова лабораторія дослідження і модифікації харчових біополімерів»

 imgonline-com-ua-Compressed-6lg21Qkdfg-e1615402782209 науковий керівник

Черно Наталія Кирилівна

професор кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій,

д.т.н., лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

заслужений діяч науки та техніки України.

E-mail: cherno.onaft@gmail.com

Навчально-наукову лабораторію дослідження і модифікації харчових біополімерів засновано у 80-х роках ХХ ст. На базі даної лабораторії почали свій розвиток дослідження в області хімії і технології харчових волокон, дієтичних продуктів профілактичного характеру на їхній основі.

Ефективне функціонування кафедри органічної хімії, навчально-наукової лабораторії дослідження і модифікації харчових біополімерів, проблемної лабораторії інституту, обумовило формування потужної наукової школи «Теорія і практика фізико-хімічної та біотехнологічної модифікації природних сполук, їх комплексів, сировини та продуктів харчування». Результати діяльності наукової школи в тому числі на базі даної лабораторії дозволили забезпечити сталий та ефективний кадровий розвиток університету. Під керівництвом проф. Черно Н.К. захищено 14 кандидатських і 2 докторські дисертації, експериментальну роботу яких виконано саме на базі лабораторії Дх-122. Опубліковано близько 1000 наукових робіт, у тому числі 9 монографій, отримано більше 40 патентів.

Лабораторія оснащена сучасним хіміко-аналітичним обладнанням, яке дозволяє проводити дослідження на достатньо високому рівні. Оснащення лабораторії дозволяє визначати:

  • макронутрієнтний склад харчових систем (білки, жири, вуглеводи);
  • вміст важко- та легкогідролізованих полісахаридів;
  • вміст редикуючих цукрів;
  • перетравлюваність in vitro;
  • фракціонування та визначення кількісного вмісту розчинних білків;
  • фракціонування та визначення кількісного та якісного складу вуглеводів;
  • хроматографічні дослідження (гель-хроматографія, йонообмінна хроматографія, паперова хроматографія);
  • біологічно активні речовини спектрофотометричними методами;
  • ферментативні активності ферментів та режими їхньої оптимальної роботи з різними субстратами та ін..

На базі лабораторії можливе створення функціонально-фізіологічних харчових інгредієнтів та дієтичних добавок на основі рослинних, мікробіальних біополімерів та їхніх комплексів з біологічно активними речовинами.

photo_2024-11-29_11-07-46 photo_2024-11-29_11-10-56 photo_2024-11-29_11-07-55

Науковці кафедри Харчової хімії, експертизи та біотехнологій на базі даної лабораторії здатні вирішувати не тривіальні завдання, пов’язані з проблемами та невизначеностями, які турбують промисловців, виконувати господарсько-договірні тематики на запити бізнесу.

На базі Навчально-наукової лабораторії дослідження і модифікації харчових біополімерів проходять підготовку проходять підготовку здобувачі СВО доктор філософії, магістр, бакалавр.

Дх-214 «Навчально-наукова лабораторія біохімії»

 DSC_8800 науковий керівник

Капрельянц Леонід Вікторович

професор кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій,

д.т.н., лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки

заслужений діяч науки та техніки України.

E-mail: kaprelyants@te.net.ua

Навчально-наукову лабораторію біохімії Дх-214 засновано у 2016 році після повної реконструкції приміщення та оснащення його сучасним обладнанням з метою здійснення наукової роботи здобувачами ступенів бакалавра, магістра, PhD, виконання господарсько-договірних тематик на запити бізнесу.

Коло наукових інтересів лабораторії відповідає науковому напрямку кафедри, започаткованому ще у 80-ті роки ХХ століття, а саме:

  • дослідження біохімічного складу рослинної сировини;
  • дослідження біохімічних методів трансформації рослинної сировини (ферментні методи, ферментація, хімічна попередня обробка і модифікація сировини з метою подальшої біотехнологічної переробки у дієтичні добавки, симбіотики, синбіотики, постбіотики, парапробіотики і комбіновані продукти);
  • сучасні методи іммобілізації пробіотичних мікроорганізмів: сорбція на модифікованих рослинних носіях (скафолдах), заключення у ліпосоми, отримання наночастинок, зшиті мембранні структури певних властивостей.
  • дослідження мікроорганізмів – психобіотиків, виділених з національних ферментованих продуктів і їх характеристика.
  • дослідження механізмів впливу біологічно активних рослинних речовин (екстрактів різноманітних лікарських трав, комплексу біофлаваноїдів виноградних вичавок, пшеничних і житних висівок і іншої вторинної рослинної сировини) на комплекс білкових біополімерів (зокрема білки клейковини) харчових матриксів.

IMG_9328 IMG_9324IMG_9321

На базі навчально-наукової лабораторії біохімії проведено дослідження, які лягли в основу наступних наукових робіт:

  • захищено три кандидатські дисертації аспірантами Зиковою Н.С. у 2017; асп. Крупицькою Л.О. у 2018 р. і асп. Бужиловим М.Г. у 2020 р.
  • підготовлено 29 статей, 31 тези, 4 патенти на корисну модель, 5 навчальних посібників, 7 методичних розробок для аспірантів спец. «Біотехнологі», монографія колективна на англійській мові «Weat biopolymers interactions in the breadmaiking») 2019 р.
  • Підготовлено підручники: Технічна мікробіологія» (2017 р.), «Теоретичні основи біотехнологіі» (2020 р.), «навчальний посібник «Біотехнологія. Словник термінів» (2021), «Мікробіологія галузі» (2022),  «Біохімія з основами фізіології харчування» (2023 р.) .

Дх-218 «Навчально-наукова лабораторія біотехнології»

 DSC_8609 науковий керівник

Килименчук Олена Олександрівна

к.т.н., доцент кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій

 

Email: kylymenchuk@gmail.com

Навчально-наукова лабораторія біотехнології створена з метою якісної підготовки здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр освітньої програми «Біотехнології та біоінженерія».

У лабораторії встановлене наступне обладнання: дистилятор, ваги електронні 4кл., центрифуга, шафа електрична сушильна вакуумна, спектрофотометр, інкубатор настільний шейкерний, хроматограф Селміхром, насос вакуумний, центрифуга, баня водяна, холодильник, мішалка магнітна, спектроколориметр. Останнє обладнання було придбане у 2021р.( інкубатор настільний шейкерний).

У лабораторії забезпечено належні умови освітньої діяльності:

  1. До роботи залучались науково-педагогічні працівники, студенти університету для виконання науково-дослідницьких робіт, кваліфікаційних робіт бакалаврів;
  2. Проводився збір та узагальнення результатів досліджень за напрямком діяльності навчально-наукової лабораторії
  3. Здобувачі забезпечувались необхідними приладами, хімічними реактивами, посудом;
  4. На робочих місцях створено безпечні умови праці відповідно до вимог чинного законодавства України;
  5. Обладнання перебуває у належному стані. Лабораторія готова завжди для проведення науково-дослідних робіт, що відповідає її основним завданням:

– сприяти підвищенню якості підготовки здобувачів;

– проводити на високому науковому, методичному і технічному рівні лабораторних, практичних, факультативних, гурткових занять згідно з чинними силабусами освітніх компонентів, закріплених за кафедрою, планами роботи студентських наукових гуртків.

IMG_9313 IMG_9308 IMG_9294

Здобувачі біотехнологи брали участь у всеукраїнській олімпіаді (2019 р.) –третє місце у командному заліку, займали призові місця на конкурсі наукових робіт студентів – Уманец А.А. 2020р., Коновка А. 2021р., Клебанська М.Г. –2022 р.

23.05 2024 cтуденти групи Біо 38 взяли участь у форумі біотехнологічної компанії ВTU – українського виробника мікробіологічних препаратів для аграрної галузі та оздоровлення людей поряд зі студентами Харкова, Львова, Києва та інших міст України. Двом нашим студенткам Кароліні Антоновій та Марії Клебанській Марії компанія запропонувала безкоштовне проживання та стажування на підприємствах компанії, яке вони успішно влітку пройшли.

Дх-229 «Навчальна науково-дослідна лабораторія мікробіології»

 DSC_8177 науковий керівник

Єгорова Антоніна Вікторівна

к.т.н., доцент кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій

 

Email: antoninaegorova59@gmail.com

Науково-дослідну лабораторію мікробіології засновано в жовтні 2008 року на кафедрі біохімії, мікробіології та фізіології харчування.

В лабораторії здійснюють дослідження безпечності та якості сировини, напівфабрикатів та продуктів харчування за мікробіологічними показниками. Дослідження проводяться як за допомогою традиційних класичних методів мікробіологічного контролю, так і за допомогою сучасного мікробіологічного аналізатора «БакТрак 4300» виробництва фірми SY-LAB Geräte GmbH (Австрія), який є автоматизованою експрес-системою для швидкої кількісної та якісної оцінки ступеня мікробної контамінації продовольчої сировини, харчових продуктів та інших об´єктів навколишнього середовища.

Табличка PDF

Устаткування лабораторії забезпечує визначення наступних показників: кількість мезофільно-анаеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів у 1 г (см3) продукту (МАФАнМ); бактерії групи кишкової палички (БГКП); Потенційно патогенні (E. Coli, коагулазопозитивні стафілококи, сульфітредукуючі клостридії, бактерії роду Proteus, Bac. Cereus); патогенні мікроорганізми; кількість колонієутворювальних одиниць в 1г (см3) продукту для мікроорганізмів псування, заквасочної та пробіотичної мікрофлори за нормативними показниками.

изображение_viber_2025-02-27_18-19-53-706 изображение_viber_2025-02-27_18-18-39-207 изображение_viber_2025-02-27_18-18-13-573

Можливе виконання інших робіт в сфері харчової мікробіології. Дослідження проводяться для співробітників університету при виконанні науково-дослідної роботи з держбюджетної та госпдоговірної тематики, при підготовці кандидатських і докторських дисертацій та магістерських і науково-дослідних студентських робіт.

 Дх-318 «Навчально-наукова лабораторія хімічних сенсорних систем та інструментальних методів аналізу»

 DSC_80643  

науковий керівник

Малинка Олена Валентинівна

к.х.н., доцент кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій

 

Email: onahtan@ukr.net

Лабораторію створено у 2011 році під керівництвом професора С.В. Бельтюкової під час виконання держбюджетної теми «Розробка оптичних сенсорних систем для визначення якості і безпеки харчових продуктів».

Хімічні сенсори є зручним аналітичним інструментом, який представляє інтерес для практиків і дослідників. Сенсори привертають увагу в зв’язку зі своєю низькою вартістю, невеликими розмірами, можливістю в спеціальних умовах селективно визначати різні речовини як в лабораторному, так і внелабораторному застосуванні. Останнім часом для цілей аналізу використовують сенсорні системи, дія яких  засновано на використанні явища сенсибілізації (гасінні) люмінесценції іонів лантанідів (III) у комплексних сполуках з органічними лігандами – аналітами, або на посиленні власної люмінесценції ліганда за рахунок комплексоутворення з іоном лантаніду, тому для цілей аналізу можна використовувати явище сенсибілізації або гасіння люмінесценції Ln(III) у комплексних сполуках з органічними лігандами.

photo_2024-11-29_12-22-30 photo_2024-11-29_12-22-30 (2) photo_2024-11-29_12-22-31 (3)

За час існування лабораторії знайдено нові аналітичні форми на основі розчинів і сорбатів комплексів іонів лантанідів (III) з біологічно-активними компонентами харчової продукції, рослинної сировини і добавок функціонального призначення для розробки високочутливих й селективних методів визначення поліфенольних сполук, антибіотиків тетрациклінового ряду, оксібензойних кислот та їх ефірів, глутамінової кислоти та її солей, цитрат-іонів, протокатехової кислоти і поверхнево – активних речовин в харчової продукції і супутніх товарах з використанням лантанідних люмінесцентних маркерів. Підібрано оптимальні умови комплексоутворення й досліджені спектрально-люмінесцентні характеристики комплексів, досліджено можливості застосування лантанідних люмінесцентних маркерів як проявляючих розчинів в тонкошаровій хроматографії, розроблені методи люмінесцентного визначення біологічно-активних компонентів харчової продукції і рослинної сировини, які відрізняються від відомих поліпшеною чутливістю й простотою аналітичної процедури.

Дх-323 «Навчально-наукова лабораторія експертизи харчових продуктів»

 DSC_8689 науковий керівник

Капустян Антоніна Іванівна

завідувач кафедри харчової хімії, експертизи та біотехнологій, д.т.н., професор

E-mail: fst.journal@ukr.net

Лабораторію створено у 2018 р. з метою забезпечення ефективного функціонування освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», яка реалізується на кафедрі Харчової хімії, експертизи та біотехнологій за СВО бакалавр та магістр та продовження наукових традицій колективу кафедри, виконання господарсько-договірних тематик на запити бізнесу.

Лабораторія оснащена сучасним хіміко-аналітичним обладнанням, яке дозволяє проводити дослідження на достатньо високому рівні. Оснащення лабораторії дозволяє проводити експертизу харчових систем, в т. ч. визначати:

  • фізико-хімічні характеристики якості сировини, напівфабрикатів та готової продукції згідно Державних стандартів України;
  • макронутрієнтний склад харчових систем (білки, жири, вуглеводи);
  • фракціонування та визначення кількісного вмісту розчинних білків;
  • фракціонування та визначення кількісного та якісного складу вуглеводів;
  • хроматографічні дослідження (гель-хроматографія, йонообмінна хроматографія, паперова хроматографія) та ін.

Науковці кафедри Харчової хімії, експертизи та біотехнологій на базі даної лабораторії здатні вирішувати не тривіальні завдання, пов’язані з проблемами та невизначеностями, які турбують промисловців.

photo_2024-11-29_12-22-29 photo_2024-11-29_12-22-31 photo_2024-11-29_12-22-31 (2)

На базі Навчально-наукової лабораторії експертизи харчової продукції проходять підготовку здобувачі СВО магістр, бакалавр освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» за такими освітніми компонентами як: «Експертиза харчової продукції», «Методи контролю якості», «Інструментальні методи досліджень», «Науково-дослідна робота», «Методологія визначення терміну придатності» та ін.