Гураль Лариса СергіївнаДоцент кафедри, к.т.н.Google Scholar: https://scholar.google.com.ua/citations?user=nQxmqCcAAAAJ&hl=ru ORCID: http://orcid.org/0000-0002-0233-8473 Publons: https://www.webofscience.com/wos/author/record/GZA-5235-2022 SCOPUS: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57193445990 E-mail: gural.onaft@gmail.com |
2001 р. – здобула дипломом спеціаліста за спеціальністю «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» в Одеській державній академії харчових технологій. Після отримання вищої освіти вступила до аспірантури ОДАХТ під керівництвом доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки та техніки України Черно Н. К. 2008 р. – захистила кандидатську дисертацію «Технологія отримання біологічно активних речовин із ракоподібних» за спеціальністю 03.00.20 – біотехнологія в ОНАХТ та здобула науковий ступінь кандидата технічних наук. 2007-2012 рр.. – працювала асистентом на кафедрі органічної хімії ОНАХТ (до 2008 р.), згодом перейменованої на кафедру харчової хімії. З 2012 р. по теперішній час обіймає посаду доцента кафедри. 2013-2015 рр.. – виконувала обов’язки заступника декана факультету Технології вина та нанобіотехнологій ОНАХТ (до 25.05.2015 р. факультет Технології вина, консервованих продуктів і товарознавства). 2016 р. – присвоєно вчене звання доцента кафедри харчової хімії ОНАХТ. Гураль Л. С. на кафедрі керує студентським науковим гуртком. Є відповідальною за практику студентів на кафедрі та є гарантом ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» СВО “Бакалавр”. Гураль Л. С. має 108 публікацій, з них 81 – наукового та 19 – навчально-методичного характеру, в т.ч. 31 наукових публікацій у фахових виданнях Україниі провідних іноземних виданнях, в тому числі 2 надруковано у виданнях, що цитуються в базах Scopus і Web of science, 8 патентів на корисну модель. |
Викладає наступні дисципліни: «Біологічно активні сполуки», «Хімія смаку, запаху, кольору», «Технологічна експертиза виробництва харчової продукції» для студентів СВО «Бакалавр», спеціальності 181 «Харчові технології», ОПП«Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»; є керівником курсових робіт студентів з дисциплін «Управління якістю та безпечністю харчової продукції» і «Технологічна експертиза виробництва харчової продукції» (СВО «Бакалавр»), «Експертиза харчових продуктів» (СВО «Магістр»); є керівником кваліфікаційних робіт бакалаврів і магістрів за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»; є членом екзаменаційної комісії з захисту кваліфікаційних робіт за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».
Стажування:
З 2009 р. до 2011 р. підвищувала кваліфікаційний рівеньбез відриву від основного місця роботи в ОНАХТ у «Школі педагогічної майстерності», з 2012 р. по 2013 р. – в Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова на кафедрі органічної хімії, у 2018 р. – в ТОВ НВП «Аріадна». Упродовж 2019-2020 рр. підвищила свою компетенцію на вебінарах і онлайн-тренінгах з питань безпечності харчових продуктів.
З 25.11.2021 по 28.03.2022 р. ТОВ «Котекна Україна Лімітед». Загальний обсяг стажування становить 180 академічних годин (6 кредитів ECTS). Тема: Аналіз сучасних аналітичних, фізико-хімічних, спектроскопічних методів експертизи харчових систем.
Сфера наукових інтересів: хімія природних сполук, полісахариди, біотехнологія, модифікація біологічно активних сполук як спосіб підвищення їх фізіологічної активності та біодоступності, створення фізіологічно-активних харчових нанокомпозитів на основі біомолекул, дієтичні добавки та фізіологічно-функціональні інгредієнти, технологічна експертиза процесів виробництва нових харчових продуктів та інгредієнтів.