Черно Наталія Кирилівна

 imgonline-com-ua-Compressed-6lg21Qkdfg

Черно Наталія Кирилівна

Професор кафедри, д.т.н.,

лауреант Державної премії України в галузі науки і техніки

заслужений діяч науки та техніки України.

Google Scholar: https://scholar.google.com.ua/citations?user=a3wcohcAAAAJ&hl=ru

ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4851-1347

Publons: https://www.webofscience.com/wos/author/record/F-5739-2016

SCOPUS: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6508343300

E-mail: cherno.onaft@gmail.com

 

У 1968 р. Н. К. Черно закінчила хімічний факультет Одеського університету ім. І. І. Мечнікова за спеціальністю «Хімія», Кваліфікація – викладач хімії.

У 1979 р. Н. К. Черно захистила кандидатську дисертацію, а в 1990 р. докторську дисертацію «Харчові волокна: склад, властивості, технологія виробництва» та отримала науковий ступінь доктора технічних наук за двома спеціальностями 02.00.10 – біоорганічна хімія, хімія природних і біологічно активних речовин та 05.18.02 – технологія зернових, бобових, круп’яних продуктів і комбікормів.

З 1989 – 2020 р. завідувач кафедрою харчової хімії та експертизи.

З 1991 – 2014 р. вона − науковий керівник проблемної науково − дослідницької лабораторії, з діяльністю якої нерозривно пов’язані досягнення колективу кафедри в галузі науки.

З 1992 р. Н. К. Черно отримала вчене звання професора кафедри органічної хімії (харчової хімії та експертизи).

З 1995 р. − член-кореспондент Академії технологічних наук України, член Ради ВАК України.

У 2002 р. професору Н.К. Черно за цикл наукових робіт «Наукові основи технології отримання рослинних біополімерних комплексів − харчових волокон і їх використання в лікувально-профілактичному харчуванні» була присуджена Державна премія України в галузі науки і техніки та присуджено звання заслуженого діяча науки та техніки України.

З 2020 р. – професор кафедри харчової хімії та експертизи.

Н.К. Черно відомий вчений в галузі хімії і технології природних сполук, створенні харчових та біологічно активних добавок. Під її керівництвом захищені 15 кандидатських і одна докторська дисертації.

Очолює наукову школу «Теорія і практика фізико-хімічної та біотехнологічної модифікації природних сполук, їх комплексів, сировини та продуктів харчування.

Н.К. Черно має понад 1000 наукових робіт, в тому числі 3 монографій і отримано більше 50 патентів.

Викладає наступні дисципліни: «Харчова хімія» (для бакалаврів спеціальності 241 «Готельна і ресторанна справа»); «Органічна хімія» (для бакалаврів спеціальності 181 «Харчові технології»);«Хімічний склад харчової продукції та сировини» (магістри спеціальності 181 «Харчові технології» ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції); «Структура та функції вуглеводів (для аспірантів спеціальності 162 «Біотехнологія»), «НДР» (для магістрів 181 «Харчові технології», ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», керівник дипломних робіт магістрів ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».

Стажування: У 2018 р. ТОВ НВП «Аріадна». Загальний обсяг стажування становить 180 академічних годин (6 кредитів ЄКТС). Тема: Оновлення комплексу навчально-методичного забезпечення дисциплін «Органічна хімія».

У 2023 р. ТОВ НВП «Аріадна» з 15 вересня 2023 року  по 15 лютого 2024 року. Тема: отримання теоретичного і практичного досвіду роботи науково-виробничого підприємства з метою оновлення комплексу навчально-методичного забезпечення дисциплін «Органічна хімія”. Загальний обсяг стажування становить 180 академічних годин (6 кредитів ЄКТС).

Сфера наукових інтересів: це широке коло проблем, пов’язаних з хімією природних сполук, їх будовою і властивостями, безпечністю, використанням цих сполук як компонентів харчових систем, створення на їх основі дієтичних добавок та харчових інгредієнтів оздоровчого спрямування, розроблення полісахаридних ентеросорбентів, та їх модифікованих поліфункціональних форм з розширеним спектром фізіологічних ефектів, наукове обґрунтування технологій таргетних нанобіоконיюгатів.