З 27 жовтня по 07 листопада 2025 року на прохання директора Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРОПЕЙСЬКА ТРАНСПОРТНА СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ» на базі Консалтингового центру Науково-дослідного інституту ОНТУ було організовано та проведено курси підвищення кваліфікації для мікробіолога за програмою: «Мікробіологія харчових продуктів». Навчання відбулося у змішаному режимі (у режимі онлайн на платформі Zoom та у режимі офлайн – в спеціалізованих лабораторіях університету).

На курсах підвищення кваліфікації д.т.н, професором харчової хімії, експертизи та біотехнологій Пилипенко Людмилою Миколаївною було розглянуто наступні актуальні питання:

– Загальна характеристика основних груп мікроорганізмів: коліформи, ентеробактерії, КМАФАнМ, дріжджі та плісеневі гриби, патогенні мікроорганізми (Salmonella Listeria), Staphylococcus aureus, Pseudomonas, молочнокислі бактерії (p. Pediococcus, р. Lactobacillus), спорові;
– Ідентифікація мікроорганізмів (грампозитивні, грамнегативні). Мікроскопія, каталазний тест, оксидазний тест. Основні етапи в ідентифікації мікроорганізмів;
– Метаболізм та типи живлення: аероби та анаероби;
– Мікробіологічний контроль різних видів продуктів;
– Вплив основних груп мікроорганізмів на різні харчові продукти та організм людини;
– Мікробіологічний контроль гігієни рук, обладнання та допоміжних матеріалів;
– Основні прийоми посіву та пересівів.