З 04.11.2024 по 15.11.2024 року було організовано та проведено курси підвищення кваліфікації за програмою: «Мікробіологія харчових продуктів» у змішаному режимі: онлайн на платформі Zoom – для слухачів Державного підприємства «Дніпровський регіональний державний науково-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації» та офлайн в університеті для слухачів Товариства з обмеженою відповідальністю «Нові продукти України».:
– старший мікробіолог Вікторія ЛИСЕНКО;
– мікробіологи Юлія КАСАТКІНА та Юлія ТИТУС;
– молодший мікробіолог Ольга КРАВЧЕНКО.
На оновленому обладнанні в аудиторіях кафедри заняття проводили д.т.н., проф., засл.діяч науки і техніки України Людмила ПИЛИПЕНКО, аспірант кафедри Кирил ЄРИГАНОВ, зав. лабораторією мікробіології Розалія ГОВОРІНА, що викликало задоволення і позитивні відгуки слухачів курсів.
На курсах підвищення кваліфікації викладачами було розглянуто наступні актуальні питання:
-Загальна характеристика основних груп мікроорганізмів: коліформи, ентеробактерії, КМАФАнМ, дріжджі та плісеневі гриби, патогенні мікроорганізми (Salmonella Listeria), Staphylococcus aureus, Pseudomonas, молочнокислі бактерії (p. Pediococcus, р. Lactobacillus), спорові;
-Ідентифікація мікроорганізмів (грампозитивні, грамнегативні). Мікроскопія, каталазний тест, оксидазний тест. Основні етапи в ідентифікації мікроорганізмів;
-Метаболізм та типи живлення: аероби та анаероби;
-Мікробіологічний контроль: виробництво безалкогольних напоїв, слабоалкагольних напоїв, напоїв бродіння (пиво,сидри), вода;
-Вплив основних груп мікроорганізмів на різні харчові продукти та організм людини;
-Мікробіологічний контроль обладнання та допоміжних матеріалів;
-Основні прийоми посіву та пересівів;
-Мікробіологічний контроль гігієни персоналу (посів з рук, спецодягу).
По завершенню курсів, слухачі отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка!